Nieuws

Catharina Ziekenhuis heeft een eigen ‘spuitenfabriek’

IC-patiënten krijgen vaak medicijnen via een infuus toegediend, dagelijks kan dat oplopen tot wel 20 toedieningen per patiënt. Verpleegkundigen of apothekersassistenten moeten die medicijnen zelf optrekken uit een ampul en daarna mengen. Normaal gesproken kost het klaarmaken van een spuit zo’n zes minuten. In een speciale vulmachine is deze werkwijze geautomatiseerd. Na het vullen worden de spuiten direct gesteriliseerd, zodat ze langer houdbaar zijn. “Bij kamertemperatuur zijn de spuiten tenminste 12 maanden houdbaar in plaats van een maand in de koelkast. Door de langer houdbaarheid wordt er ook 10 procent minder verspild”, legt ziekenhuisapotheker Ralph van Wezel uit.

Enorme winst

Die kant-en-klare spuiten heeft het Catharina Ziekenhuis tijdens de eerste golf van de corona-crisis door samenwerking met Isala Klinieken in Zwolle al kunnen gebruiken. “Doordat ze machinaal worden gevuld is de kans op fouten bij het mengen nihil. Dat is een enorme winst. Zeker bij een crisissituatie als er veel druk en stress is”, verduidelijkt Van Wezel. Het Catharina Ziekenhuis is het tweede ziekenhuis in Nederland waar de vulmachine in gebruik is genomen. In de eerste fase maakt het ziekenhuis alleen kant-en-klaarspuiten voor eigen gebruik. Op termijn zal het ziekenhuis ook spuiten maken voor andere ziekenhuizen. Van Wezel: “We richten ons met name op de Intensive Care en de OK. Dit zijn twee afdelingen waar veel parenteralia worden toegediend en personeelskrapte heerst. De kant-en-klaarspuiten leveren een enorme tijdswinst op.”

Cleanroom

De cleanroom zou eigenlijk pas halverwege 2021 opgeleverd worden, als onderdeel van de nieuwe ziekenhuisapotheek die op dit moment op het ziekenhuisterrein wordt gebouwd. “We hadden de vulmachines al in huis. Met het oog op de crisis en de hoge zorgdruk op onze verpleegkundigen hebben we besloten versneld een tijdelijke cleanroom op te bouwen, zodat we zelf de kant-en-klaar spuiten kunnen maken. In slechts drie weken tijd is de cleanroom uit de grond gestampt. Met grote dank aan Kuijpers, PHF en Cornelissen, die met dezelfde drive als onze zorgmedewerkers aan de slag zijn gegaan om dit mogelijk te maken”, vertelt Van Wezel.

Voor meer informatie kijk op www.prikkelendeinnovatie.nl. Heeft u vragen over het assortiment of wilt u spuiten bestellen? Neem dan contact met ons op via bereidingenservice@catharinaziekenhuis.nl of KlinischeFarmacieBB@isala.nl.


< terug naar het nieuws overzicht