Excellence Centre of Decontamination

Het Excellence Centre of Decontamination (ECD) is opgericht door de afdeling CSA/CSD van het Catharina Ziekenhuis om kennis en kunde op het gebied van het decontamineren van medische hulpmiddelen te bundelen. De CSA/CSD is een ‘state of the art’ afdeling en ISO 13485 gecertificeerd voor het reinigen, desinfecteren en via stoom of gasplasma steriliseren van medische hulpmiddelen en voor het reinigen en desinfecteren van flexibele endoscopen.

In de afgelopen jaren zijn er diverse wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd die hebben geleid tot zichtbare verbeteringen in de primaire processen op de afdeling. Het belang van deze onderzoeken blijkt uit het feit dat enkele publicaties inmiddels zijn opgenomen in (internationale) richtlijnen, zie publicaties.

Doel

Het ECD heeft als doel om de reinigings-, desinfectie- en sterilisatieprocessen van re-usable medische hulpmiddelen te verbeteren door het organiseren van onderwijs, het uitvoeren en publiceren van wetenschappelijk onderzoek en het adviseren van vakgenoten in ziekenhuizen en de industrie. Dit betreft niet alleen het inhoudelijke aspect maar ook kennis over bijvoorbeeld het opzetten en onderhouden van een functioneel kwaliteitsmanagementsysteem. Er wordt samengewerkt met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en diverse onderzoekers uit binnen- en buitenland.

© 2024 Catharina Ziekenhuis - Alle rechten voorbehouden